Demjén Ferenc

„Azt hiszem, hogy csodálkozó, félénk kissrác voltam, mindenkit túlságosan tiszteltem, nem volt meg bennem az a kis szemtelenség, ami kell.”

Demjén Ferenc 1946. december 21-én született Diósgyőrben.

Három testvérével polgári családban nőttek fel. A testvérek között nagy volt a korkülönbség, ennek ellenére jól megértették egymást. István bátyjával több együttesben zenéltek együtt.

Édesanyja énekesnőnek készült, de amikor fiatal volt, az énekesnői karrier nem tartozott az erkölcsös pályák közé. Édesapja dalárdákban énekelt, erős, érces hangja volt. A hangerőt, mint oly sok minden mást, tőle örökölte.

Gosztonyi Jánosnál kezdett zongorázni, aki gyakran elvitte a Zeneakadémiára, ott orgonálhatott.

Háromszor nősült, gyermeke nem született. Feleségével, Rebeccával több mint három évtizede élnek szeretetben, megértésben. Szabadidejét nagyobbrészt a baranyai birtokon tölti, ahol igazi béke, nyugalom veszi körül. Lovak, kutyák, cicák, csacsik képezik az idillt a nyüzsgő, zajos város után.

A Kertész utcai Általános Iskola tanulója volt, majd a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett.

Rózsi, ahogy rajongói és barátai nevezik, számos együttesben zenélt: Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék. 1970-ben csatlakozott az országos ismertséget hozó Bergendy együtteshez, az ott eltöltött 7 esztendő alatt olyan dalok szerzője előadója volt, mint a Darabokra törted a szívem, Sajtból van a Hold, Jöjj vissza vándor, Iskolatáska.

1977-ben megalapította a V’Moto-Rock formációt, mely 12 éven át tagcserék nélkül aratta hatalmas sikereit. A V’Moto-Rockhoz többek között olyan klasszikusok köthetők, mint: Várj, míg felkel majd a Nap, Jégszív, Fekszem az ágyon, Gyertyák…

A zenekar megszűnését követően szólókarriert kezdett, azóta is minden esztendőben járja az országot, élő koncerteket ad zenekarával.     

1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje díjban részesült. 2010-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, valamint ugyanebben az évben Budapest Főváros Díszpolgára lett. 2012-ben Kossuth-díjban részesült.

Több mint 800 dalt jegyez. Az Artisjus szerint a Magyarországon legtöbbet játszott 10 dal közül négy, Demjén Ferenc nevéhez kötődik. Az eladott lemezeinek száma becslések szerint hárommillió példány körül lehet.