Bársony Attila

Bársony Attila
vokál

1971. április 25.

„ A zene híd, mely a gondolat, az érzés szabadságát megtartva formál utat közöttünk – hisz’ a hang jelentéseinek csupán saját fantáziánk szab határt”


1992-ben tűnt fel az Egri Táncdalfesztiválon, ahol „Emlék” című dalával a Fesztivál felfedezettje címet érdemelte ki. Még ebben az évben csatlakozott St. Martin koncert produkciójához és két éven keresztül szerepelt szólóénekesként e projectben.
Először 1994-ben működött közre Demjén Ferenc BS koncertjén, majd 1995-ben a nyári turnéján és „Fél száz év” című lemezén is együttműködtek. 1997 áprilisában jelent meg első szólólemeze „Bársony Attila” címmel, melynek nyitó dalát a „Gyere át a hídon” c. dalt hónapokig játszotta valamennyi rádió. Az album munkálatai közben vett részt Demjén Ferenc BS-beli „Ünnep”-c. produkciójában, valamint Tímár Péter „Csinibaba” című filmjéhez énekelte újjá az ” Egyedül a tóparton” című slágert. Első önálló albumának tíz csodálatos dalát az 1997-98 évi Demjén turné vendégeként, valamint önálló koncerteken mutatta be.
1999 októberében jelent meg második nagylemeze, „Lebegés” címmel. Már az első kislemez dal is különleges a magyar popzene történetében, ugyanis az „Észre sem vesz” című dalt az a Jean-Jacques Goldman írta, akinek többek közt Celine Dion francia nyelvű albumait köszönhetjük. Goldman nem csak a dal magyar változatának elkészítéséhez adta hozzájárulását, de e kiváló adaptáció helyet kapott az Asterix világszerte megjelent filmzenei kiadványán is, más nemzetközi sztárok feldolgozásaival együtt. Lebegés c. lemezén hallható egy különleges duett Katona Klárival, a „Kettőben a fél”. Szövegét Katona Klári, míg zenéjét Bársony Attila írta. Ezen esztendők alatt számtalan rangos előadó stúdió albumán működött közre, de élő koncerteken is alkalma nyílt pl. a legendás V’Moto-Rock, az LGT, Katona Klári, Somló Tamás, vagy Koncz Zsuzsa produkciójában zenélni. A 2009-ben megjelent „Hamis álmok közt” című albumát saját szerzeményei mellett Demjén Ferenc szövegei, valamint – az addigiakhoz hasonlóan - Závodi Gábor dalai és szövegei ékesítették. Ezen albumát egyébként Demjén Ferenc, Presser Gábor, Solti János, Lerch István, Závodi Gábor, Karácsony János, Menyhárt János, Somló Tamás, Hoffer Péter, Borlay Gergő, Hárs Viktor és Czerovszky Henriett közreműködésével rögzítette. Az album érdekessége és gyöngyszeme, „Richard Marx „Right Here Waiting for You” című dalának átdolgozása, a „Várok, ha kell…” - Demjén Ferenc gyönyörű szövegével.

Bársony Attila albumait, kiadványait tekintve, az elmúlt évtizedek alatt nem a mennyiségre, sokkal inkább a dalok és mondanivalójuk minőségére, hitelességére törekedett – ahogyan hallható lesz ez a jövőben is.