Závodi Gábor

Závodi Gábor

billentyűs hangszerek, zenekarvezető

1964. április 23.

„Fontos számomra, hogy Rózsi megtisztel a bizalmával.”

 

 
1989 óta dolgozik Demjén Ferenccel stúdióban és koncerteken egyaránt. Zeneszerző, zenei producer, hangmérnök valamennyi Demjén nagylemezen a „Szabadság vándora” lemez óta, és látványtervezője valamennyi budapesti nagykoncertnek.
Magyarország egyik legsikeresebb billentyűse, zeneszerzője.
Első profi zenekara a Viki és a Flört (Vincze Tomival), mellyel bejárták a világot: 1987-ben első magyar zenekarként részt vettek Cannes-ban a MIDEM-en, de jártak Tokióban a Yamaha Fesztiválon, felléptek Los Angelesben és Las Vegas-ban is. Több éven keresztül játszott Somló Tamással, Szűcs Judittal. Alapító tagja a MEX együttesnek, ahol frontemberként láthattuk, és először itt tűnt fel szövegíróként is. Azóta számtalan dalt és dalszöveget írt pl. Koncz Zsuzsának, Bársony Attilának, Somló Tamásnak, Szűcs Juditnak, Zsédának, Auth Csillának, Tóth Verának, Anitának. A hazai mozifilmek számára is írt, hangszerelt zenét (Csinibaba, Zimmer Feri, Le a fejjel, Casting minden). Závodi Gábor hangjával lett ismert az „Élj vele boldogan” című sláger, mely a mai napig az egyik legtöbbet játszott dal a hazai rádiókban. Demjén Ferenc mellett más produkciókban is zenél: 1997 óta játszik Koncz Zsuzsával, 2006 óta Rúzsa Magdival, ahol szintén nem csak billentyűs, hanem zenekarvezető a koncerteken és zenei producer a lemezfelvételeken. Stúdiójában, a Z-Mex stúdióban, dolgozott már szinte a magyar könnyűzenei élet egész élvonalával. A fent említett előadókon kívül pl. a következőkkel: Sing-Sing, Azok a Fiúk, Sasvári Sándor, Elon, Irigy Hónaljmirigy, MHV, Vikidál Gyula, Homonyik Sándor, LGT, Karácsony János, Cserháti Zsuzsa, Zorall, Magazin, Csézy, Bon-Bon, TNT, Mujahid Zoltán, Popper Péter, Kaszás Attila.
A szakmában eltöltött több mint harminc év alatt számtalan díjat kapott, köztük több Év billentyűse díjat, illetve dupla „Aranyzsiráf” díjat. A „Csinibaba” CD-ért a legtöbb eladott lemez és a legjobb filmzene kategóriában az „ÉV legjobban szóló felvétele” díjat az LGT „424-es csatahajó” című lemez hangmérnökeként.
Rúzsa Magdival részt vett a 2007-es Euróviziós Dalfesztiválon, ahol a 9. hely mellett a szakmai első díjat szerezték meg.
2014-ben nagyszabású születésnapi koncertet adott 50 hang címmel, ahol élőben együtt muzsikált szinte mindenkivel, akivel eddig együtt dolgozott.

50 hang

Závodi Gábor csatornája

„A kedvenc Rózsinak írt dalom a ’Kinőtt a szárnyunk’, talán azért, mert ez volt az első. Köszönöm a sorsnak, hogy vele dolgozhatok.”